O rawfood



Co je RAW food?



Za RAW FOOD (živou stravu) označujeme potraviny, které nejsou tepelně ani chemicky upravované. Vychází se z poznatků, že jakákoliv tepelná úprava nebo průmyslové zpracování ničí výživné hodnoty, mění strukturu molekul a ty se pak stávají nejenže nezdravými, ale mnohdy i toxickými a karcinogenními.

Pod označením „raw food" si nepředstavujme nic, coby se ještě hýbalo - není to nic víc ani nic míň, než syrová rostlinná strava. Pokud budete jíst živé potraviny, neochudíte se o žádné vitaminy, minerály a enzymy. Za živou stravu se považuje syrové ovoce a zelenina, syrové ořechy a semínka, různé obiloviny - pšenice, pohanka, klíčky a pod. Živá strava je stravou nejpřirozenější a nejzdravější.

Syrová a tepelně zpracovaná rostlinná strava.



Lidské tělo tvoří živé buňky a je tudíž logické, že tyto buňky budou nejlépe živeny živými potravinami, jejich živinami a neporušenou energií.Našemu tělu je nejvíce prospěšná jednoduchá strava - ta obsahuje nejvíce živin a je lehce stravitelná. Lidskému tělu nesvědčí mrtvé jídlo, které je ochuzeno o své původní vlastnosti a o svou přirozenou energii a vitalitu.

Zdravým základem pro náš jídelníček je nezpracované ovoce a zelenina. V souvislosti se syrovou stravou je doporučování konzumovat 80 % syrového jídla a 20 % uvařeného jídla. Uvařené a jinak tepelně zpracované mrtvé plodiny a umělé chemikálie a konzervanty nejsou přirozeně tak zdravé, jako nezpracované syrové ovoce a zelenina (také neobsahují tolik živin a přirozené energie). Je samozřejmě na každém jedinci, aby se rozhodl, co chce jíst a vybral si to, po čem se cítí nejlépe.

Pokud tepelně zpracováváme potravu, snižujeme nutriční hodnotu všech jídel a proto je dobré (pokud to jde) konzumovatstravu raději syrovou. Doporučuje se, aby se jídlo uvařilo při nejnižší možnéteplotě. Je dobré také pamatovat na skutečnost, že například vaření v páře je zdraví prospěšnější než vaření ve vodě nebo pečení.

Když sníte neuvařenou zeleninu, dodáte tělu až 10x více živin, než ve stejném množství zeleniny uvařené. Celkově se během vaření zničí cca 85 % živin. Pokud bude člověk jíst příliš mnoho vařeného jídla (ochuzeného o důležité látky), postupně se budou vyčerpávat přirozené zásoby enzymů, které tělo potřebuje pro trávení.

Pokud konzumujete živou stravu, k nasycení a doplnění energie jí potřebujete výrazně méně. Člověk bude jíst menší porce, ale současně bude mít více energie a síly - obvyklým následkem konzumace většího množství syrového jídla je hubnutí.

Syrová rostlinná strava je přirozená a efektivní.



Konzumace syrové rostlinné stravy je pro lidské zdraví prospěšné. Syrová strava není žádnou novinkou, nýbrž tu vždy byla a bude (i když je někdy přehlížena). Tělo je navrženo pro konzumaci syrové stravy, a taktuto stravu snadno rozpozná, zpracuje a bez problémů vyloučí. Syrová rostlinná strava obsahuje mnoho enzymů a také vody.Konzumace výhradně syrové rostlinné stravy vede k procesu detoxifikace, což má za následek voda obsažená v této stravě. Taková strava ředí krev, a tak se toxiny dostávají z těla do krve a následně do trávicího a vylučovacího traktu, odkud se vyloučí pryč. Tělo po jisté době vyloučí všechny jedovaté látky a bude dokonale čisté a zdravé.

Mrtvé jídlo - tepelně upravená strava.



Při zpracování jídla se používají nejrůznější technologie, které kromě toho, že snižují nutriční hodnoty, ovlivňují také chuť. Mrtvé jídlo chutná chemicky - zpracované produkty jsou nevýrazné chuti, a tak se využívá potravinářský průmysl a jeho chemikálie, aby jídlo chutnalo zase dobře.Setkali jste se na obalu produktu s přísadou „identické aroma" nebo „přírodní aroma"? Ačkoliv tato slůvka neznějí nijak nezdravě, často se jedná o spoustu chemických přísad. Rovněž výraz „koření" může být sporný (někdy je tím pouze maskována chemická směs).

Tepelně upravená strava není přirozená a konzumace takové stravy je neefektivní. Člověk je jediným tvorem, který k přípravě potravy využívá tepla. Konzumace tepelně upravené stravy však nemá tak dlouhou historii, když to srovnáme s tím, jak dlouho žije člověk na Zemi. Tepelná úprava má za následek modifikaci potravy a vznik toxických látek. Tepelnou úpravou jsou ze stravy zničené enzymy, které jsou důležité pro trávení a také je zredukován obsah vody - následkem je špatné trávení. Organismus musí nejprve stravu zkapalnit, aby se dostala do trávicího ústrojí.

Jíte dostatek živé stravy?



Zamyslete se nad stravou, kterou nejčastěji jíte a dále popřemýšlejte o tom, kolik jíte živého jídla. Přidejte do svého jídelníčku více syrových potravin a mezi hlavními jídly si vždy dopřejte syrovou svačinku.

Zdroje: Jídlo jako pokrm duše. Whitehouse Maureen
Bio TigerNut RAW Granola banán a chia semínka

Přicházíme s exkluzivní novinkou – TigerNuts Granola. Kombinace tigernut mouky, ovoce, semínek a koření vytváří jedinečnou chuť.

ČTĚTE VÍCE
Bio TigerNut Dark Chocolate RAW Granola tmavá čokoláda

Přicházíme s exkluzivní novinkou – TigerNuts Granola. Kombinace tigernut mouky, ovoce, semínek a kakaové hmoty vytváří jedinečnou chuť.

ČTĚTE VÍCE